STUDIO.ZIDOVI

Sam svoj majstor – Jednostavno preuređivanje doma, bez kupovine novih stvari

Okolnosti koje nam je donijela pandemija korona virusa, ogledaju se kroz to što živimo drugačiju stvarnost, a naš život se izmijenio u potpunosti. Zbog određenih mjera zabrana, ljudi sve više vremena provode u svojim domovima. Pored osnovnih kućanskih obaveza koje obavljate, posla, ali i hobija, opet vam ostaje slobodnog vremena. Pitate se šta da radite, a da nadomjestite ostatak slobodnog dana?

U nastavku teksta vam donosimo ideje pomoću kojih ćete  na najjednostavniji način osvježiti i preurediti vaš dom, za koji vam neće biti potrebno da kupujete nove stvari, a zbog kojeg će vaše dodatno vrijeme biti ispunjeno na najbolji mogući način.

Preuređivanje doma ne mora uvijek značiti da trebate kupiti nove stvari niti potpuno izmijeniti izgled interijera, ali uz par korisnih ideja, malo kreativnosti i truda, vaše stare stvari mogu zračiti novim ruhom, te ćete tako doći do promjene prostora vaše kuće ili stana koju želite vidjeti.

Od čega prvo početi?

Vi najbolje poznajte vaš dom, njegovu strukturu, prostor, nedostatake i ono čime biste mogli doprinijeti da bi došli do samostalne adaptacije prostora. Prije svega, napravite svoj plan uređenja, koji bi podrazumijevao prostorije od kojih  ćete krenuti sa preuređivanjem, koje bi promjene bile potrebne da bi vaš osobni prostor dobio drugačiji izgled i kako to uraditi na najbolji način. Kad napravite vaš plan, pređite na sljedeći korak: POČETAK UREĐENJA.

Kažu da je svaki početak težak, a vi ga sami sebi možete olakšati tako što ćete preuređenje započeti sa sitnicama. Na primjer,  vašem dnevnom boravku ništa ne nedostaje, ali na neki način biste voljeli da osvježite cjelokupni izgled prostora, to jednostavno možete učiniti tako što ćete iz napraviti popuno novi raspored namještaja. Na prvu, ova promjena će vam se činiti mala, ali vidjet ćete da će ovaj novi detalj donijeti do potpuno novog doživljaja i izgleda vaše dnevne sobe.

Umjetnost na zidu

Ako ste osoba koja u sebi krije umjetničku stranu, sad je idealna prilika da je ispoljite. Budite slobodni i iskoristite taj umjetnički duh, tako što ćete slobodni dio zida dnevne sobe iscrtati. Predlažemo vam da oslikate neke od motiva koje bi se uklapali u stukturu dizajna interijera vašeg doma, bio to moderni ili klasični dizajn. Ako se radio o modernom dizajnu, nek oslikavanje geometrijskih elemenata krasi površinu zida, dok kod klasičnog dizajna fokusirajte se na iscrtavanje cvjetnih elemenata.

Stolica kao polica (noćni stočić)

Spavaća soba je ispunjena do kraja, ali pored regularnog noćnog stola, uvijek vam fali još bar jedan manji sto, da bi vaše stvari do kraja bile smještene na pravo mjesto. Zato, postoji jednostavno rješenje. Sigurno imate staru stolicu koja više nije u upotrebi ili samo služi za skupljanje prašinu u ostavi. Predlažemo vam da oživite njenu strukturu djelotvornosti, tako što će ona od sad biti vaša stolica – polica, na koju ćete moći staviti sitnice, poput knjige koju čitate pred spavanje, cvjetnih ukrasa ili jednostavno male noćne lampe. J

Ukrasni detalji na neobičnom mjestu

Ljubitelj ste ili ste možda jedna od onih osoba koja ima kolekciju ukrasnih detalja, a za koje više ne postoji mjesto gdje ih možete izložiti, sve police su popunjene, a vi bi rado prikazali i pohvalili se bar malim dijelom vaše dragocjene kolekcije. Ali, ako imate kamin u prostoru vašeg doma, predlažemo vam da u periodu kad on nije u upotrebi izložite vaše ukrasne detalje.

Ne postoji tu neko pravilo kako da ih prikažete, budite maštoviti i postavite ih onako kako će vama najljepše izgledati.

Kao što možete vidjeti, nije teško biti sam svoj majstor, potrebna je samo mala doza maštovitosti, volje i vizije da bi vaš prostor uredili na način koji smo vam mi predložili. S obzirom da trenutno najviše vremena provodimo u svojim domovima, upravo je sad prava prilika da isprobate ove ideje. J