STUDIO.ZIDOVI

VELUX Brno Academy

VELUX Brno Academy ove godine je održan u posljednoj sedmici oktobra. Arhtekti i arhitktice iz naše zemlje imali su priliku da učestvuju na trodnevnoj edukaciji koju je organizovala kompanija VELUX BiH. Pored predstavljanja proizvoda koje ova kompanija nudi, u nastavku pročitajte i o tome šta je sve ovo putovanje donijelo, od vile koja nas je sve oduševila, pa sve do odličnog restoran u kojem nismo ostali gladni.

Zgrada u kojoj je smještena uprava kompanije VELUX u Brnu

22. oktobar, polaznica Sarajevo, 06:00h – polako krećemo, i započinjemo naš edukacijsko-poslovni put. Sa dodatkom relaksacije i opuštenosti, ništa nam ne fali, sve je na mjestu, a moram vam reći da je tako bilo i sve vrijeme tokom našeg boravka u Češkoj.  U poslijepodnevnim satima smo već bili u Brnu, smjestili se u hotel, te ostatak slobodnog vremena proveli do večere koja je bila upriličena u pivnici Hegas. Ukusna večera, lijep ambijent i ugodno društvo su bili lijepa uvertira ovog putovanja.

Sljedeći dan, poslije doručka, okupili smo se ispred hotela, te započeli naš novi edukacijski dan u Brnu. Tokom edukacije, predstavljeni su VELUX proizvodi, a kroz samo predstavljanje istaknut je značaj prirodne svjetlosti u čovjekovom životu, kao i prirodnog ventiliranja prostora u kojem on boravi. VELUX kompanija je predstavila i različite modele krovnih prozora, čije pozicioniranje zavisi od prostora, njegove namjene i vrste, kao i od potrebe klijenta za dnevnom svjetlosti.  Uposlenici VELUX kompanije su nam pokazali kako to izgleda ugradnju jednog modela prozora, gdje su nam objasnili značaj adekvatne ugradnje, ali i važnosti svakog od pojedinačnih dijelova, na čiju ispravnu ugradnju je potrebno obratiti pažnju.

VELUX je poznata kao globalna i društveno odgovorna kompanija, nastavak svog predstavljanja su prikazali kroz realizovane projekte, gdje je poseban naglasak stavljen na projekat renoviranja porodičnih kuća u Češkoj. Ovdje je važnu ulogu imalo ispravno pozicioniranje VELUX krovnog prozora, što je doprinijelo unapređenju kvaliteta života u samom prostoru. Projektantima i dizajnerima, VELUX je omogućio pristup aplikaciji pod nazivom Daylight visualizer koja omogućava simulaciju potrebne dnevne svjetlosti unutar jednog prostora, te je u isto vrijeme I korisna za projektovanje novih prostornih kapaciteta, ali i za renoviranje postojećih.

Ono čemu sam se posebno radovala bila je posjeta Vili Tugendhat, historijskoj građevini, koja je od 2001. godine na UNESCO-ovoj listi mjesta svjetske baštine u Evropi. Njemački arhitekt Ludwig Mies van der Rohe ju je izgradio u 20. stoljeću, za Fritza Tugendhata i njegovu ženu Gretu. Vila se smatra remek djelom ovog arhitekte i ikonom moderne arhitekture funkionalizma. Kratak predah od edukacije smo napravili i odlaskom u Vinariju Gotberg, gdje smo prošetali vinogradom, probali svježe grožđe, te uz degustaciju vina i sira saznali nešto više o bogatoj historiji ove vinarije.

Vila Tugendhat arhitekte Mies van der Rohea

Dan smo završili večerom, uz ukusnu hranu i  odlično vino, u jednom od najboljih restorana u ovom gradu, restoranu Kohout.

Kažu, sve što je lijepo kratko traje, pa tako je i ovom putu došao kraj. Prije polaska kući, imali smo vremena da malo prošetamo kroz grad. Ako volite umjetnost, kulturu i arhitekturu, onda je Brno grad koji svakako trebate da stavite na listu gradova koje želite da posjetite i koji će vas odmah oduševiti i osvojiti.

Ja sam ovaj put spojila ugodno sa korisnim, u isto vrijeme sam imala priliku da steknem nova iskustva kroz datu edukaciju, a isto tako sam imala vremena da malo bolje upoznam grad, njegovu dušu i ono po čemu je prepoznatljiv i atraktivan. Zato, ako ikada budete u Češkoj, nemojte zaobići ovaj grad!

YOUR COMMENT